środa, 16 listopada 2016

„Smakowite podróże palcem po mapie” – wielkie włoskie gotowanie.

Z uwagi na to, iż w zeszłym roku szkolnym projekt „Podróże kulinarne z klasą” cieszył się ogromnym uznaniem wśród uczniów, w bieżącym roku szkolnym Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Kamionku Wielkim w związku z kontynuowaniem nauki w zawodzie kucharz przez naszych wychowanków, podtrzymał współpracę międzyszkolną ze Specjalnym Ośrodkiem Szkolno-Wychowawczym nr 1 w Elblągu. Jednakże w tym roku zamysł projektu ma nieco szerszy zakres, gdyż obszar działań obejmować będzie zaznajamianie się naszych uczniów z kuchnią całego świata. W ramach warsztatów spotkamy się m.in. z kuchnią indyjską czy też ukraińską, będziemy także odwiedzać restauracje oraz zakłady produkcyjne przemysłu spożywczego. Stąd pomysł na zatytułowanie naszego projektu „Smakowite podróże palcem po mapie”. Zajęcia kulinarne mają być dla naszych uczniów fascynującą podróżą do świata smaków, zapachów oraz kolorów. Podczas warsztatów wychowankowie integrują się, nabywają nową wiedzę, poznają niecodzienne smaki potraw a przede wszystkim czerpią radość ze wspólnego ich przygotowywania.
Pierwsze spotkanie odbyło się dnia 09.11.2016 r. w pracowni gastronomicznej Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 1 w Elblągu i zostało przygotowane przez zaproszonych gości z Włoch – Gennaro Apostolico, Gianfranco Mercurio i Urszulę Cedro. Dzięki tym warsztatom dowiedzieliśmy się, że Włosi traktują swoje życie jako sztukę, cieszą się z niego, wykorzystują je jak najciekawiej i ubarwiają, a wszystko to odnajduje odzwierciedlenie w ich cudownej kuchni.
Podczas zajęć uczniowie zostali podzieleni na trzy grupy, każda z nich odpowiedzialna była za przygotowanie innych dań. Nasza młodzież chętnie i starannie wykonywała powierzone obowiązki. Efektem wspólnego gotowania były następujące potrawy:
- Tortrellini al gorgonzola
- Spaghetti con le’vongole e cozze
- Gnocchi al ragu’ con cestino di parmigiano
- Pizza di spaghetti
- Pizzette fritte
- Polpette
- Ragu napoletano
- Aranchini di riso
- Torta di pane
- Castagnie.


Zajęcia przebiegały w miłej i rodzinnej atmosferze. Spotkanie zakończyło się degustacją potraw, którą umilała brzmiąca w tle włoska muzyka. I tak w swobodnej, ale jakże twórczej atmosferze nasi uczniowie po raz kolejny udowodnili, że gotowanie to wspaniała przygoda, a przy okazji miłe towarzyskie spotkanie. Biorąc pod uwagę owocność niniejszego spotkania, nasi wychowankowie z niecierpliwością czekają na kolejne, które już wkrótce przed nami.                                                                                      oprac. Paulina Rosada-Balińska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz