W
środę 8 listopada odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu zajęć „Lekcje w
terenie”, realizowanego w bieżącym roku szkolnym.
Uczniowie
Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Branżowej Szkoły I stopnia o profilu kucharz z Młodzieżowego Ośrodka
Wychowawczego w Kamionku Wielkim pod opieką pani Agaty Ojrzyńskiej i pani
Xymeny Swatowskiej wraz z uczniami
Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego nr 1 w Elblągu uczestniczyli w
zajęciach edukacyjnych w Restauracji Studnia Smaków w Elblągu.
Młodzież miała możliwość poznać
restaurację „od kuchni”. Dostępne dla niej były pomieszczenia zakładu
gastronomicznego: sala konsumencka, kuchnia właściwa, przygotowalnia,
rozdzielnia kelnerska, magazyny oraz pomieszczenia socjalne. Uczniowie
obejrzeli również wyposażenie kuchni właściwej - urządzenia grzewcze. Szczególne zainteresowanie przyszłych kucharzy wzbudziło
przygotowanie potraw metodą sous – vide, która pozwala na zachowanie
naturalnego smaku i wysokiej jakości
potraw. Z mozaiki
pytań uczniów i opowieści kucharza restauracji, chłopcy mogli wyobrazić sobie,
jaki ogrom pracy należy włożyć w prowadzenie takiej działalności.
Całe spotkanie toczyło się w niezwykle
gościnnej i przyjaznej atmosferze. Umilone zostało poczęstunkiem w postaci
pysznej pizzy, której proces powstawania uczniowie mogli obserwować.
Zajęcia
edukacyjne w restauracji były okazją do poznania pracy kucharzy, promowania
wśród uczniów dobrych form spędzania wolnego czasu, kulturalnego zachowania,
budowania prawidłowych relacji rówieśniczych oraz rozwijania ciekawości świata.
A.Ojrzyńska
X.Swatowska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz