czwartek, 9 listopada 2017

Projekt edukacyjny „Lekcje w terenie”

W środę 8 listopada odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu zajęć „Lekcje w terenie”, realizowanego w bieżącym roku szkolnym.
Uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Branżowej Szkoły I stopnia  o profilu kucharz z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Kamionku Wielkim pod opieką pani Agaty Ojrzyńskiej i pani Xymeny Swatowskiej  wraz z uczniami Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego nr 1 w Elblągu uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych w Restauracji Studnia Smaków w Elblągu.
            Młodzież miała możliwość poznać restaurację „od kuchni”. Dostępne dla niej były pomieszczenia zakładu gastronomicznego: sala konsumencka, kuchnia właściwa, przygotowalnia, rozdzielnia kelnerska, magazyny oraz pomieszczenia socjalne. Uczniowie obejrzeli również wyposażenie kuchni właściwej - urządzenia grzewcze. Szczególne zainteresowanie przyszłych kucharzy wzbudziło przygotowanie potraw metodą sous – vide, która pozwala na zachowanie naturalnego smaku i wysokiej  jakości potraw. Z mozaiki pytań uczniów i opowieści kucharza restauracji, chłopcy mogli wyobrazić sobie, jaki ogrom pracy należy włożyć w prowadzenie takiej działalności.
            Całe spotkanie toczyło się w niezwykle gościnnej i przyjaznej atmosferze. Umilone zostało poczęstunkiem w postaci pysznej pizzy, której proces powstawania uczniowie mogli obserwować.
            Zajęcia edukacyjne w restauracji były okazją do poznania pracy kucharzy, promowania wśród uczniów dobrych form spędzania wolnego czasu, kulturalnego zachowania, budowania prawidłowych relacji rówieśniczych oraz rozwijania ciekawości świata.

A.Ojrzyńska
X.Swatowska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz